Posted on

CHESTNUT HUNTING

I discovered for the first time this year that autumn in Italy, or at least Piemonte,  means not only mushroom hunting but also chestnut hunting!! It’s almost like a real happening here. Whole families go into the woods to find as much chestnuts as possible. So, of course, we did as well and found a bunch of them.

Lovely, small and big chestnuts. And they are de-li-cious!! We just put them in the oven (at 180°C) for 20 minutes and they’re ready to be eaten. Don’t forget to first make a small incision on each chestnut to prevent it from exploding. Really! We had one that exploded in the oven (what a mess to clean that up..sigh) because the incision wasn’t good enough. Oops! And one other thing, they will fill you up in no-time, so it might be better not to eat them right before dinner…

By the way, I just found out now that in Piemonte you can only take home a maximum of 2 kg per person. Thank god we were in two and we didn’t know that.

Well, happy chestnut hunting ánd eating! And hope the photo’s will get you in the mood:

48 thoughts on “CHESTNUT HUNTING”

 1. Wow!! That is so neat! Do you have Pecan tree’s there? We have alot of Pecan trees. I love them. I have never had a chestnut. hmmm. I must try these.

   1. Well, be my guest Letizia! My whole garden is one big place with thousands of chestnuts!!!! I have a real big chestnut tree, it’s lovely in the summer because of its shadow but in autumn it gives us also a lot of work to collect all these chestnuts and mass of leaves!! Anyway, it’s a beautiful tree….;))
    Good to see that you enjoyed your trip, I know the feeling….

    1. Hi Elly!! Wow, really? Yes I can imagine that it’s a lot of work….But this means that you have lots of good recipes as well??? If so…I would love to know some 😉
     Have you been in Calabria lately??

  1. I checked it and it seems not. They are cultivated in Sicily and some parts of Puglia (both South of Italy), but they grow in Nord America! I love pecan nut tart…ate that once in a while in the Netherlands….yummy!!

  1. We hadden ook echt tassen vol, maar we waren met meerdere natuurlijk. Dus per persoon valt het mee, maar ik wist eigenlijk niet dat er uberhaupt een limiet aan zit…Ik heb inderdaad een paar recepten opgezocht die de moeite waard zijn te proberen! En allemaal even machtig, hahaha.

 2. I used to go chestnut hunting so many times with parents and friends during this time of the year, it is a good memory of my childhood! There is something about chestnut that I love and I hate that I can’t find it in England, I am crazy for chestnut jam it is so good!!!!!

  1. Hi Anna, I can imagine it brings back happy memories. It’s so nice to see all the families go for chestnut hunting…makes this time of year (which I used to hate due to the rain) more appealing 🙂

  1. That could be an idea…maybe a little search on wikipedia? Here we find them…in the Netherlands they grow as well…so I guess they grow where it’s not too warm?? To be honest…I need to check this out as well….wikipedia here I come 😉

 3. Lekker… vers, ingekruist en geroosterd!
  Ach, die voorschriften over rapen… bemoeizucht. Waarom? Er zijn noten genoeg. De meeste mensen durven tegenwoordig toch niets meer te plukken of rapen, vinden ze eng!
  Ik liep eens hazelnoten te rapen in Nederland, komt er een vrouw langs:
  “Wat doet u?” Ik antwoordde: “Hazelnoten rapen.”
  Of ik dat niet vies vond, wilde ze weten.
  Ik antwoordde dat die noten een prachtige natuurlijke beschermende verpakking hebben, in tegenstelling tot de gepelde noten en de vruchten en groenten die zij koopt, en die misschien wel geplukt zijn door iemand die net in zijn neus gepeuterd heeft.

  1. Hallo Selma, helemaal gelijk heb je!! Vies vinden om dat te rapen? Die heb ik nog niet eerder gehoord. Ik vind het wel grappig. In Italie dient het fruit en de groenten met een plastic handschoen te worden aangeraakt in de supermarkt, waar iedereen zich ook aan houdt, maar dat is inderdaad in NL niet en dat is inderdaad behoorlijk onhygienisch!! Dan toch liever de verpakte noten van buiten 😀
   Lekker trouwens…hazelnoten!!

   1. Moeten fruit en groenten in de Italiaanse supermarkten door de verkopers met plastic handschoenen aangeraakt worden? Lijkt hygisch, maar wie weet wat er voo/tijdens/na de pluk is gebeurd? Gif spuiten, vogelgriepvogels die een spettertje gemorst hebben, snotvingers, poephanden…
    Wat die reacties betreft: die krijg ik vaker, want ik sta geregeld in de berm te eten, bramen, bessen, wilde pruimen, rucola, paddestoeltjes, en zo. Dat doe ik al dik een halve eeuw, heb het zo geleerd van huis uit. Als het ziekmakend zou zijn was ik allang dood.

    1. Ja dat is waar, wat er vooraf mee gebeurd wil ik liever niet weten, hahaha. In de supermarkten liggen bakjes met plastic handschoentjes die de kopers aan moeten als ze fruit of groenten willen kopen. Zo zit niet iedereen met zijn vieze vingers er in te wroeten om de lekkerste appel of peer uit te zoeken. Het handschoentje gooi je daarna weg. Dit overigens ook bij de vlees en kaas afdeling. De verkopers dragen daar handschoenen…ik vind het in ieder geval hygienischer, laten we het zo zeggen. En heerlijk juist verse bramen, bessen etc. Doen wij hier ook hoor en ik ben er ook nog steeds 😉

 4. I LOVE chestnuts! Our family tradition, being Italians of course, is to have them at the holidays. I miss getting them so readily – in Colorado they are not found easily. I would love to plant a tree here! thanks for posting…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *